Bergvärme Stockholm – fördelar

Att fler och fler villaägare, fastighetsägare, företag och BRF:er börjat snegla mot bergvärme i Stockholm är långt ifrån en slump. Dels så hör detta ihop med att man vill sänka sina kostnader för uppvärmning och energi och dels så finns även en fråga om att vara med och bidra till en bättre miljö och värld.

Genom bergvärme i Stockholm så använder man energi från solen som lagrats i berggrunden – det handlar om grön energi och det handlar dessutom att man gör sig oberoende av omvärldens priser. Eldar man exempelvis med en gammal oljepanna så blir man också beroende av omvärldens priser – vilka under de senaste åren nått riktigt höga, direkt orimliga, nivåer. Med bergvärme får man en mer konsekvent räkning – som alltså dessutom ligger på en lägre nivå.

Vilka fördelar finns då med bergvärme i Stockholm? Vi radar upp några av dessa:

  • Lägre kostnader. Med bergvärme kan man sänka kostnaderna för uppvärmning och energi med närmare 80%. Det är den största fördelen och den stora anledningen till varför bergvärme i Stockholm är så intressant för många.
  • Bra för miljön. Bergvärme innebär att man hämtar lagrad energi från solen nere i berggrunden. Det ger en grön energi och skapar ett bra kretslopp.
  • Lätt skötsel. En bergvärmepump sköter sig i stort sätt på egen hand. Dagens moderna modeller kan dessutom styras via mobilen och det innebär att du kan sänka – eller höja – värmen i hemmet när du exempelvis ska ut och resa. Dagens värmepumpar kan dessutom kopplas mot den nordiska elbörsen och anpassa effekten efter hur priserna ser ut – det gör att du automatiskt får en lägre räkning.
  • Lång livslängd. En bergvärmepump håller i närmare 20 år och vad gäller borrhålet så ligger livslängden på 50 år – ge och ta. Den stora kostnaden är rent initial och tas i samband med att borrningen sker. Efter detta kan samma hål användas igen.