Går det att bli självförsörjande på el med solceller?

Med solceller kan man själv producera mycket av den el man behöver. Men för att bli självförsörjande året om krävs det många solceller och stora takytor.

Solceller producerar el bara det är ljust ute, vilket betyder att långa och ljusa sommardagar får man massor av el. Under sommarhalvåret är det därför inte ovanligt att man får ut mer el än man själv kan göra av med och då kan man sälja den vidare till elbolaget. Pengarna man tjänar kan man sedan använda de dagar då solcellerna inte producerar tillräckligt och man måste köpa el.

Hur mycket el man kan producera med solceller beror på hur stora takytor man har och hur många solceller. Som lantbrukare med flera ekonomibyggnader, och kanske även markytor som det inte odlas på, har man goda chanser att producera massor av el. Faktum är att det inte är ovanligt med lantbruk som har elproduktion som bisyssla och som tjänar bra med pengar på att sälja el till det fasta elnätet.

Så mycket kostar solceller

En solcellsanläggning kan kosta en hel del men den ökar också värdet på fastigheten. Då man även bidrar till den gröna omställningen när man installerar solceller kan man få vissa skattelättnader. Aktuella regler om detta finns på Skatteverkets webbplats. Hur mycket solceller kostar beror på hur stor anläggning man behöver, men priserna kan också variera mellan olika leverantörer.

Ta in offerter från några olika solcellsleverantörer och titta även på referenser. Det är viktigt att det företag man väljer är registrerat hos Elsäkerhetsverket och har tillstånd att montera solceller. Ofta lönar det sig att välja solceller av mer beprövade märken som man vet klarar nordiskt klimat och inte behöver underhåll. Bra solceller håller i minst tjugofem år och har man ett gammalt tak kan det vara klokt att lägga om detta innan man monterar solcellerna.

Läs mer här www.solarwork.se.